September 13 - It's Friday, so what do I have for you? A Friday Highlight - here!
September 5 - It's patch day for The Sims 4 on PC/Mac! Take a look at what changed on here!

Can't Run TS2 UC because I don't have DirectX 9.0c-SOLVED

«1
EricasFreePlayEricasFreePlay Posts: 486 Member
I keep getting an error that new laptop doesn't have DirectX 9.0c. The rest of the specs match/exceed what is required for the game. Anything I can do to help run the game? I have installed Graphics Rules Maker and tweaked it to what I want. Thanks.
Post edited by EricasFreePlay on

Comments

  • EricasFreePlayEricasFreePlay Posts: 486 Member
    Update: Here is the full error message I am getting. "Failed to find any DirectX 9.0c compatible adapters in this system! Please make sure you have a DirectX 9.0c compatible graphics adapter and have installed the latest drivers provided by the manufacturer. The application will now terminate."
  • Rflong7Rflong7 Posts: 35,623 Member
    Did you try the option, Run as administrator? Right click on the start up- desktop option- choose Run as administrator.
  • EricasFreePlayEricasFreePlay Posts: 486 Member
    Didn't work.
  • CinebarCinebar Posts: 30,773 Member
    I keep getting an error that new laptop doesn't have DirectX 9.0c. The rest of the specs match/exceed what is required for the game. Anything I can do to help run the game? I have installed Graphics Rules Maker and tweaked it to what I want. Thanks.

    This is directly related to not setting up the Graphic Rule Maker properly according to Leefish site (which we can't link for some odd reason). Make sure you set up the Config files correctly. But Leefish has an article about the Intel chip throwing this error.
    "Games Are Not The Place To Tell Stories, Games Are Meant To Let People Tell Their Own Stories"...Will Wright.

    https://forums.thesims.com/en_US/discussion/958714/cinebar-custom-content-clothes-updating-links/p1


  • EricasFreePlayEricasFreePlay Posts: 486 Member
    Ok I will try again later today. I will probably need some help to make sure I set up Graphics Rules Maker properly. Thanks.
  • ataurusataurus Posts: 20 Member
    This happened to me too. I re-installed the game and that fixed it.
  • EricasFreePlayEricasFreePlay Posts: 486 Member
    I tried that and it didn't work. I even tried on an older laptop I didn't know I still had and I got an error that Origin was offline when it really wasn't. I guess I just won't be able to play my favorite game on this laptop.
  • CinebarCinebar Posts: 30,773 Member
    I tried that and it didn't work. I even tried on an older laptop I didn't know I still had and I got an error that Origin was offline when it really wasn't. I guess I just won't be able to play my favorite game on this laptop.

    @Jules111 can help you with the Graphic Rule Maker set up and your card not being seen by it more than I can.
    "Games Are Not The Place To Tell Stories, Games Are Meant To Let People Tell Their Own Stories"...Will Wright.

    https://forums.thesims.com/en_US/discussion/958714/cinebar-custom-content-clothes-updating-links/p1


  • SimburianSimburian Posts: 4,619 Member
    Is this a Windows 10 Sept. 18/19th update problem as I also have this problem as well as with another game Bejewelled 3 which I only played last week on this laptop? EA Help chat didn't help either, only asked me if I had Windows 10. I have complained to Microsoft and EA via their Feedback.
  • EricasFreePlayEricasFreePlay Posts: 486 Member
    I don't know if it was an update because I just got this laptop shipped to me on Sept. 18. It came with Windows 10 already on it.
  • CinebarCinebar Posts: 30,773 Member
    edited September 2018
    http://plum/mybb/forumdisplay.php?fid=21

    the plum is not a curse word, it's the fish's name (person) of the site who created the graphic rule maker and they can help you there with Windows 10
    "Games Are Not The Place To Tell Stories, Games Are Meant To Let People Tell Their Own Stories"...Will Wright.

    https://forums.thesims.com/en_US/discussion/958714/cinebar-custom-content-clothes-updating-links/p1


  • EricasFreePlayEricasFreePlay Posts: 486 Member
    Link doesn't work.
  • JULES1111JULES1111 Posts: 4,490 Member
    You can get instructions for editing your files by hand here. http://simlili.tumblr.com/post/146373494212

    The direct x error message means the game is not recognizing your graphics card, it actually has nothing to do with direct x.
    Cinebar wrote: »
    I tried that and it didn't work. I even tried on an older laptop I didn't know I still had and I got an error that Origin was offline when it really wasn't. I guess I just won't be able to play my favorite game on this laptop.

    @Jules111 can help you with the Graphic Rule Maker set up and your card not being seen by it more than I can.

    LOL! Missed a 1.. no notification. :D
  • SimburianSimburian Posts: 4,619 Member
    If you have managed to run this with the latest Windows update please let me know how, otherwise don't bother. Windows 10 update is the problem with its' Game Overlay for XBox taking over. Try running Origin's Bejewelled 3 as an example...Fatal error report to PopCap failure.
  • EricasFreePlayEricasFreePlay Posts: 486 Member
    The game ran so well on Win 10 on my last laptop that I assumed it would work on this one, but it doesn't. The error message I posted in Post 2 is the error I get every time I try to load the game. And I guess I am not as tech savvy as I thought I was because I was completely confused by the instructions in that link you posted, JULES1111. I had no idea where to even begin LOL
  • JULES1111JULES1111 Posts: 4,490 Member
    Lol that is ok. It is not really hard. First did you run the graphic rules? It doesn't work fully with all graphics cards, but what it does do is find the number for your card which saves you a lot of searching. What do you have for a graphics card? I would need to know this before I could advise on that file. If you did run the graphic rules, which I believe you said you did, your card should be listed (just not properly in some cases) it should be on the bottom of the list, of the type of card it is, in the video card file.

    I can advise on the graphics rules for now though. What you want to do is look for a section in the graphics rules file that looks something like I have below. It should be in the 5th section (if you count each area separated by ########### as a section.)

    Files can be found in (whatever drive you installed on) -> Program files x86 -> Origin games -> The Sims 2 UC -> Fun with pets -> SP9 -> TS Data-> Res -> Config (note because you ran graphic rules, you will have 2 files in there. The original which will end in a .bak, and one that just says graphic rules (or have a .sgr at the end) You want the one that does NOT say .bak)

    if (not $useSoftwareRasterizer)
    # failed to obtain device texture memory size, force to 32MB
    if ($textureMemory = 0)
    seti textureMemory 6052
    setb textureMemorySizeOK false
    endif

    Where it says seti textureMemory you want to put in the memory for your graphics card. Go to run, type in Dxdiag. When it opens, click on the display tab at the top. Look for the line that says Display memory Put that number in were I have 6052 listed in the graphics rules file. Save your file.

    Next go down that file further. About 3 quarters of the way down, section 8, you will see a area that looks something like this.


    option ScreenModeResolution
    setting $Low
    uintProp maxResWidth 1920
    uintProp maxResHeight 1080
    uintProp defaultResWidth 1920
    uintProp defaultResHeight 1080

    setting $MediumButDefaultLow
    uintProp maxResWidth 1920
    uintProp maxResHeight 1080
    uintProp defaultResWidth 1920
    uintProp defaultResHeight 1080

    setting $Medium
    uintProp maxResWidth 1920
    uintProp maxResHeight 1080
    uintProp defaultResWidth 1920
    uintProp defaultResHeight 1080

    setting $High
    # GraphicsRulesMaker Tweak: Custom maximum resolution
    uintProp maxResWidth 1920
    uintProp maxResHeight 1080
    # GraphicsRulesMaker Tweak: Custom default resolution
    uintProp defaultResWidth 1920
    uintProp defaultResHeight 1080
    end

    Note your numbers next to yours may be different. Just change them all to what I have above. Again save. Make sure it is saved, it is a real PITA to have to go back and do it again if it doesn't. I have had that happen, I now hit save like 4 or 5 times before I dare to exit the file. :D Once you are sure all your changes are staying (exit out and go back in and look at it) make a COPY of the file, and put it in the CSConfig file as well. ( located in the games files right under the Config file) Let it replace the one in there, or delete the one in there out and put that one in. Your graphics rules are now done. :)

    I will get back to you on the graphics card when I know what to look for. :)
  • EricasFreePlayEricasFreePlay Posts: 486 Member
    edited September 2018
    Intel UHD Graphics Family 620 is my graphics card. Display Memory is 128 MB.
  • JULES1111JULES1111 Posts: 4,490 Member
    Intel UHD Graphics Family is all it says for my graphics card. Display Memory is 128 MB.

    Have you looked at your video card file and see if your card is listed at the bottom of the Intel list? Could you copy the last 8 or so cards that are listed in the Intel section of your video card file, so I can see how it is written in.
  • EricasFreePlayEricasFreePlay Posts: 486 Member
    Ok I finished the Graphics Rules. That was easy. Now I need to find my video card file. Where would that Intel list be located? Thanks.
  • JULES1111JULES1111 Posts: 4,490 Member
    Ok I finished the Graphics Rules. That was easy. Now I need to find my video card file. Where would that Intel list be located? Thanks.

    Video card file will be in the same folder as the graphic rules, right in the config file. Again you will probably have 2 of them. Just open up the one without a .bak at the end. Intel cards should be listed in the 5th section down.
  • EricasFreePlayEricasFreePlay Posts: 486 Member
    Found it. I'm just gonna put the whole list:


    vendor "Intel" 0x8086
    card 0x1132 "815 (82815 Chipset Graphics Controller)"
    card 0x1240 "752 (82752 AGP Graphics Accelerator)"
    card 0x2562 "845 (82845G/GL[Brookdale-G]/GE Chipset Integrated Graphics Device)"
    card 0x2572 "865 (82865G Integrated Graphics Device)"
    card 0x3577 "830 (82830 Chipset Graphics Controller)"
    card 0x3582 "855 (82852/855GM Integrated Graphics Device)"
    card 0x7121 "810 (82810 Chipset Graphics Controller)"
    card 0x7123 "810 (82810 DC-100 Chipset Graphics Controller)"
    card 0x7125 "810e (82810E DC-133 Chipset Graphics Controller)"
    card 0x7126 "810 (82810 DC-133 System and Graphics Controller)"
    card 0x7127 "810 (82810 Chipset Graphics Controller)"
    card 0x7128 "810 (82810-M DC-100 System and Graphics Controller)"
    card 0x712a "810 (82810-M DC-133 System and Graphics Controller)"
    card 0x7800 "740 (82740 (i740) AGP Graphics Accelerator)"
    card 0x2582 "915 (82915G Express Chipset Family Graphics Controller)"
    card 0x2782 "915 (82915G Express Chipset Family Graphics Controller"
    card 0x2592 "915 Mobile"
    card 0x2792 "915 Mobile"
    card 0x2772 "945 (82945G Express Chipset Family Graphics Controller)"
    card 0x2776 "945 (82945G Express Chipset Family Graphics Controller)"
    card 0x27A2 "945 Mobile"
    card 0x27A6 "945 Mobile"
    card 0x29A2 "GMA 3000 (G965 Express Chipset Family)"
  • JULES1111JULES1111 Posts: 4,490 Member
    edited September 2018
    Found it. I'm just gonna put the whole list:


    vendor "Intel" 0x8086
    card 0x1132 "815 (82815 Chipset Graphics Controller)"
    card 0x1240 "752 (82752 AGP Graphics Accelerator)"
    card 0x2562 "845 (82845G/GL[Brookdale-G]/GE Chipset Integrated Graphics Device)"
    card 0x2572 "865 (82865G Integrated Graphics Device)"
    card 0x3577 "830 (82830 Chipset Graphics Controller)"
    card 0x3582 "855 (82852/855GM Integrated Graphics Device)"
    card 0x7121 "810 (82810 Chipset Graphics Controller)"
    card 0x7123 "810 (82810 DC-100 Chipset Graphics Controller)"
    card 0x7125 "810e (82810E DC-133 Chipset Graphics Controller)"
    card 0x7126 "810 (82810 DC-133 System and Graphics Controller)"
    card 0x7127 "810 (82810 Chipset Graphics Controller)"
    card 0x7128 "810 (82810-M DC-100 System and Graphics Controller)"
    card 0x712a "810 (82810-M DC-133 System and Graphics Controller)"
    card 0x7800 "740 (82740 (i740) AGP Graphics Accelerator)"
    card 0x2582 "915 (82915G Express Chipset Family Graphics Controller)"
    card 0x2782 "915 (82915G Express Chipset Family Graphics Controller"
    card 0x2592 "915 Mobile"
    card 0x2792 "915 Mobile"
    card 0x2772 "945 (82945G Express Chipset Family Graphics Controller)"
    card 0x2776 "945 (82945G Express Chipset Family Graphics Controller)"
    card 0x27A2 "945 Mobile"
    card 0x27A6 "945 Mobile"
    card 0x29A2 "GMA 3000 (G965 Express Chipset Family)"

    Oh man your card isn't showing up at all. That is odd if you had run the graphic rules. Oh well you can look up all the info you need and add it by hand.

    First go to your documents, Ea games, Sims 2 UC folder. In the Sims 2 UC folder, go into the logs file. In that logs file you should see one with the (name of your pc) config-log. Open it. You may need to open it in notepad so you can read it.


    Scroll down a little until you see a section called graphics device info. In this section you need to look up 2 things.


    Name( Driver) Write down EXACTLY what it says next to this.


    Chipset Vendor # Device # Board # Chipset # The only thing you need here is the DEVICE # write that down.


    Go into your video card file in the config files ( not the .bak one) Scroll down until you get to the bottom of the Intel section. Under the last card listed ( card 0x29A2 "GMA 3000 (G965 Express Chipset Family)" You are going to add in your card.


    Put card 0x(whatever the number was next to device is that you wrote down) "Name of the Name(driver)" you wrote down. Make sure you have the " " around the name. Note if it says Intel at the start of the name it lists, leave the Intel part off, and just put the rest. Save your changes, make sure they stick, COPY the video card file and put it in your CSConfig file as well, replacing whatever is in there.

    Start your game and see if it will start.


  • JULES1111JULES1111 Posts: 4,490 Member
    Simburian wrote: »
    If you have managed to run this with the latest Windows update please let me know how, otherwise don't bother. Windows 10 update is the problem with its' Game Overlay for XBox taking over. Try running Origin's Bejewelled 3 as an example...Fatal error report to PopCap failure.

    You can turn off the xbox gamebar. Right click the windows box, go to settings, open gaming, go to game bar and game dvr and turn everything off. I haven't had any of that junk pop up in ages. :D
  • EricasFreePlayEricasFreePlay Posts: 486 Member
    edited September 2018
    No luck. Did everything posted and still no luck. I guess the UC just hates this laptop. I have uninstalled it from my laptop but kept it on Origin.
    Post edited by EricasFreePlay on
  • JULES1111JULES1111 Posts: 4,490 Member
    No luck. Did everything posted and still no luck. I guess the UC just hates this laptop. I have uninstalled it from my laptop but kept it on Origin.

    Sorry wish I could of been more help. I don't understand why it wouldn't at least start.
Sign In or Register to comment.
Return to top