September 13 - It's Friday, so what do I have for you? A Friday Highlight - here!
September 5 - It's patch day for The Sims 4 on PC/Mac! Take a look at what changed on here!

FPS drops and lag since ROM

Comments

  • MilutinMujovicMilutinMujovic Posts: 1,074 Member
    I can confirm there is a bit of lag, and also, the fastest speed doesn't run as fast as it used to.
  • MirichaMiricha Posts: 379 Member
    My FPS is okay (I think), but the game is hanging for a second or two every so often.
    수리수리마수리 수수리 사바
  • MidnightAuraMidnightAura Posts: 5,199 Member
    Thanks @Zeldaboy180 for this. My Husband’s pc has the same graphics card as the OP so i wonder how it would be on mine. That said that card is the same card M has and her game crashed repeatedly as you know.
  • kkellyy15kkellyy15 Posts: 9 New Member
    My game was lagging a lot and crashing after exiting CAS after I had installed RoM. I updated my computer and repaired the game and that seems to have fixed it!
  • pepperjax1230pepperjax1230 Posts: 7,452 Member
    I noticed lag when we got Island Living and it will get worse the more packs we get. They aren't really optimizing them to run better.
    tenor.gif?itemid=5228641
  • AquaGamer1212AquaGamer1212 Posts: 4,222 Member
    @Jean Here is (some of) my DxDiag report. It should have all my specs on it:

    Machine name: ALIEN
    Operating System: Windows 10 Home 64-bit (10.0, Build 17763) (17763.rs5_release.180914-1434)
    System Manufacturer: Alienware
    System Model: Alienware Area-51m
    BIOS: 1.6.2 (type: UEFI)
    Processor: Intel(R) Core(TM) i9-9900K CPU @ 3.60GHz (16 CPUs), ~3.6GHz
    Memory: 16384MB RAM
    Available OS Memory: 16186MB RAM
    Page File: 14239MB used, 4378MB available
    Windows Dir: C:\Windows
    DirectX Version: DirectX 12
    DX Setup Parameters: Not found
    User DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
    System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
    DWM DPI Scaling: Disabled
    Miracast: Available, with HDCP
    Microsoft Graphics Hybrid: Not Supported
    DxDiag Version: 10.00.17763.0001 64bit Unicode

    Card name: NVIDIA GeForce RTX 2080
    Manufacturer: NVIDIA
    Chip type: GeForce RTX 2080
    DAC type: Integrated RAMDAC
    Device Type: Full Device (POST)
    Device Key: Enum\PCI\VEN_10DE&DEV_1ED0&SUBSYS_08C41028&REV_A1
    Device Status: 0180200A [DN_DRIVER_LOADED|DN_STARTED|DN_DISABLEABLE|DN_NT_ENUMERATOR|DN_NT_DRIVER]
    Device Problem Code: No Problem
    Driver Problem Code: Unknown
    Display Memory: 16102 MB
    Dedicated Memory: 8010 MB
    Shared Memory: 8092 MB
    Current Mode: 1920 x 1080 (32 bit) (144Hz)

    This HAS to be a game issue and not a hardware issue, especially with those specs. Whew, can’t say I’m not jealous 😳😳😮💙
    ts4_blossom_meadows_world_icon_gif_fan_art_by_hazzaplumbob-d.gif

  • GoldmoldarGoldmoldar Posts: 10,394 Member
    There are multiple packs with it's own coding that intertwine with each other and may cause problems if the program is not tweaked properly and in time those with low end systems may start running with errors as EA/Maxis add more packs let alone not fixing bugs early in the game and I believe with previous versions this could have been one of the problems. So much for streamlining an program when you have some of the problems that may have plagued older programs. :)
    AMD 2700X 16 GB AMD Radeon 590 8 GB Rosewill Rise Full Tower SB Recon PCIE 3D LG Ultrawide 34"
    AMD FX 8350 16 GB AMD Radeon 390 8 GB Storm Trooper Full Tower SB Z Samsung 27"
  • Zeldaboy180Zeldaboy180 Posts: 5,480 Member
    Thanks @Zeldaboy180 for this. My Husband’s pc has the same graphics card as the OP so i wonder how it would be on mine. That said that card is the same card M has and her game crashed repeatedly as you know.

    Apparently there is a known issue where the game crashes everytime you exit cas while a spellcaster is mid animation as well.
    772465ce3a4fc9f9cd9c2a622c0158dd.png


    Origin Id is Zeldagirl180 feel free to add me!
  • rjssimrjssim Posts: 1,026 Member
    edited September 14
    I did notice a bit of lag/camera stutter as well.
    Post edited by rjssim on

  • JeanJean Posts: 1,160 Member
    what I do have, is sometimes the game suddenly lags for a little bit and then turns back to 'normal'.
  • LivinityLivinity Posts: 441 Member
    Windows released a faulty update recently that was using a lot of cpu. They just released a fix this week. For anyone still having lag problems make sure your windows is up to date.
  • MaggieMarleyMaggieMarley Posts: 2,915 Member
    Livinity wrote: »
    Windows released a faulty update recently that was using a lot of cpu. They just released a fix this week. For anyone still having lag problems make sure your windows is up to date.

    @Livinity interesting thank you. I am updating Windows now
  • rjssimrjssim Posts: 1,026 Member
    Livinity wrote: »
    Windows released a faulty update recently that was using a lot of cpu. They just released a fix this week. For anyone still having lag problems make sure your windows is up to date.

    Thanks, I'll give it a try.

  • Akl500PAkl500P Posts: 2,340 Member
    edited September 14
    My computer randomly updated Tuesday after I installed ROM and had some lag spikes and stuttering. I didn’t play again really until today and immediately noticed that the lag was gone. My game is running smooth again so it could have been the update that fixed it.

    Edit: should clarify I mean the lag is gone but I still the occasional stutter and FPS drops. I’ve been getting those for a while now it did not start with the recent patch. My specs are above what is needed for 4. Hope the start looking in to this kind of stuff we don’t want it to keep getting worse. Some of my bigger saves are even worse, it’s always manageable and not bad just a little frustrating at times.
    Post edited by Akl500P on
  • rjssimrjssim Posts: 1,026 Member
    edited September 14
    I tried the update, but it didn't work. I created a bug report at the EA Help center. If anyone is still experience the camera stuttering, please let them know at the link below.

    Report camera stuttering here:
    https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/Camera-Stuttering/m-p/8198382#M104335

  • izecsonizecson Posts: 1,002 Member
    I too have experienced the same issue.
  • Mo0nLight321Mo0nLight321 Posts: 390 Member
    I think the game started lagging after the patch. I don't own RoM, so I don't think the pack is causing the issues.
  • izecsonizecson Posts: 1,002 Member
    edited September 14
    i get as low as 8 fps when editing sims in cas in this newest update, and the game have only run for few minutes. im putting the game off until next patch since it's really unplayable for me.
  • MaggieMarleyMaggieMarley Posts: 2,915 Member
    edited September 14
    I haven’t had the constant 30-40 FPS that I got the first time I played with ROM installed. But I think that I am still getting more FPS dips than I used to, although they are manageable. Interesting that it’s not just me.
  • LivinityLivinity Posts: 441 Member
    rjssim wrote: »
    I tried the update, but it didn't work. I created a bug report at the EA Help center. If anyone is still experience the camera stuttering, please let them know at the link below.

    Report camera stuttering here:
    https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/Camera-Stuttering/m-p/8198382#M104335

    Can confirm this, the lag comes from the game. Few people are complaining though, I wonder why. I hope they see this.
  • rjssimrjssim Posts: 1,026 Member
    Livinity wrote: »
    rjssim wrote: »
    I tried the update, but it didn't work. I created a bug report at the EA Help center. If anyone is still experience the camera stuttering, please let them know at the link below.

    Report camera stuttering here:
    https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/Camera-Stuttering/m-p/8198382#M104335

    Can confirm this, the lag comes from the game. Few people are complaining though, I wonder why. I hope they see this.

    Thanks for the confirmation. I really do hope the devs address this because it will only get worst and worst if they don't do anything about it.

  • Paigeisin5Paigeisin5 Posts: 1,116 Member
    rjssim wrote: »
    Livinity wrote: »
    Windows released a faulty update recently that was using a lot of cpu. They just released a fix this week. For anyone still having lag problems make sure your windows is up to date.

    Thanks, I'll give it a try.[/quote


    I actually had to update Windows twice. One update came through two or three days ago then another smaller one came out the following day. The bad part was I was too busy to play my game in between those two updates so I cannot say if the update is at the root of your problems. But it may very well have adjusted some of your settings. Windows updates are notorious for doing that. Especially when you're on a high end PC, or use custom graphic card settings. I have few issues with lag and such while gaming on my laptop, but have lag at times when playing Sims4 on my newer gaming rig. And the specs on your PC are almost identical to the specs on my gaming rig except I have a Ryzen cpu. So having a newer PC doesn't always mean Sims4 is going to play better. Part of the reason behind that is Sims4 is still compatible with lower end PCs and is not optimized to take advantage of a 2080 graphics card or the new Intel cpu's. nvidea also released two updates this past week around the same times as the Windows updates. If you didn't get a notification, you might want to go to their site and check their update list.
  • akasevenakaseven Posts: 116 Member
    basically my FPS falls a lot in the realm of magic. I got to trade lots but eventually it falls. I used even the latest simsie which is an improved version of the standard and yet I can't have a fps over 30 different from other worlds. I imagine this is not only unique in the ROM world but also in others with the somewhat larger lot. I'll try to adapt that magic school. I hope they optimize this game because this drop in fps on a lot that is in a closed district is totally out of the ordinary.
  • rjssimrjssim Posts: 1,026 Member
    Have you guys checked your CPU temperatures? Between the latest patch and RoM, I noticed that my CPU core temperatures have reached 87c at the highest! They are averaging out at 70c-81c. It wasn't like this before the latest patch to RoM. Skyrim on max settings maxes out at 50c!

  • wrenstaleswrenstales Posts: 657 Member
    I find that deleting screenshots or moving them out the folder makes the game work better.
Sign In or Register to comment.
Return to top